Bu içeriğimizde Bereketli Sofra‘nın hikayesini, nasıl başladığını ve nasıl devam ettiğini siz değerli ziyaretçilerimle paylaşmak istiyorum. Öncelikle merhaba, ben Ayfer Şahin İstanbul’da yaşıyorum. Evliyim ve iki çocuk annesiyim. Uzun yılllar farklı şirketlerde çalıştım. Aynı zamanda çocuklarımın küçük olması sebebiyle çok zorluklar yaşadım. Küçük çocuğu olan bir kadın için çalışmak çok zordu. En son çalıştığım şirkette yemek alanında iki yıl görev yaptım. İki yılın sonunda pandemi süreci başladı. Ve işler oldukça aksıyordu. Bu süreç uzun süreceğinden dolayı işimden ayrılmak zorunda kaldım. Şartlar gereği artık dışarıda çalışamazdım. Ne yapsam diye düşünmeye başladım.

Bereketli Sofra Nasıl Başladı

Bende üretmek, ev ekonomisine destek sağlamak istiyordum. Bez bebekler, dantel yapmak, kargo paketleme vb işleri düşündüm ancak yemek yapmaya olan merakım ağır bastı. Önce çocukların ve bebeklerin sağlıklı yiyecekler yiyebilmesi için üretmeye başladım. Bu işe içeriği benim tarafımdan zenginleştirilmiş tarhana ile başladım. Olabildiğince organik ve mevsiminde olan sebzeler kullandım. Ayrıca çocuk doktorlarının fikrini aldım. Bu işe başladıktan sonra fark ettim ki, insanların organik ürünlere çok ihtiyacı vardı. Bu sebeple özel talepler üzerine Çölyak hastalığı ve bu hastalığa yakalanmış olan hastalar için özel ürünler üretmeye başladım. Bunu tamamen ev ortamında yaptım. Böylece farklı farklı ürünler daha üretmeye başladım.

Artık yavaş yavaş büyüyordum. Erişte gibi sağlıksız görünen yiyecekleri sebzeler ve doğal yumurtalar ile buluşturup yeniden harmanladım. Tüm bunları yaparken sevgili komşularımdan yardım aldım. Üretiyordum ama ürünlerimi sergileyecek bir yer bulamıyordum. Düşündüm, fikirler aldım ve sosyal medya kullanmaya başladım. Sosyal medyada yeni yeni insanlara ulaşabiliyor, ürünlerimi bir dükkan gibi sergilebiliyordum. Ancak bununda bir hukuki boyutu vardı. Önce destek aldığım belediyeye başvurarak bilgi aldım ve mikrofinans merkezine başvurdum. Belediyemizin mikrofinans merkezi bir müfettiş eşliğinde ürünlerimi kontrol etti.

Nasıl Devam Ediyor

Artık belediyemizin düzenlediği kermeslere katılıyordum. Mikrofinans merkezinin kredi desteğini alarak daha fazla üretmeye başladım. Bu arada bağlı olduğum halk eğitim merkezinden gıda sağlık sertifikamı aldım ve hijyen eğitimimi tamamladım. Bunun üzerine toplantı, mevlid, düğün gibi büyük organizasyonlara toplu yemek hizmeti konusunda yardımcı olmaya başladım. Kişiye özel siparişler de başlamış oldu. İşimi biraz daha üst segmente taşıdım.Ve maliye bakanlığımıza müraacat ederek evde çalışma belgesini aldım. Ayriyeten Sosyal Güvenlik Kurumu ‘na başvurarak sigorta prim desteği aldım. Şuan çalışmalarım bu şekilde devam ediyor.

Eğer biz kadınlar olarak haklarımızı tanırsak daha iyi yerlere gelebiliriz ve daha büyük işler başarabiliriz. Devletimizin tüm kurumlarına biz kadınlara güvendiği ve destek verdiği için kendi adıma teşekkür ediyorum. Bahsettiğim ürünlerim ve çalışmalarım evde üretilip sosyal medya üzeinden satılmaktadır. Kadın girişimci olarak sosyal medya üzerinden belirli bir miktara kadar satış yapabilme kanununa tabiiyim. Ayrıca kadınlara bir tavsiyem olarak, ev ekonomisini güçlendirmek, zamanı verimli geçirmek, üretmek için haklarımızı tanımamız gerekir. Sizde geç kalmayın haklarınızı tanıyın, üretmeye başlayın! Teşekkürler.

Saygılarımla;
Ayfer Şahin (KADIN GİRİŞİMCİ)