Şiddetli alerjik reaksiyon göstereceklerinden korktuğunuz için bebeğinize yumurta vermek konusunda gerginseniz, yalnız değilsiniz. Avustralya, dünyanın alerji başkenti olarak bilinir. Besin alerjileri bebeklerin %10’unda, çocukların %4-8’inde ve yetişkinlerin %2’sinde görülmektedir. Bebeklerin yaklaşık %2’sinin yumurtaya alerjisi vardır. Diğer Batılı ülkelerde son 30 yılda gıda alerjilerinin sayısında artış görüldü. Son on yılda Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD’de anafilaksi nedeniyle hastane başvuruları iki katına çıktı. Bununla birlikte, iyi haber şu ki, küçük çocuklar genellikle gıda alerjilerini aşıyor. Yumurta alerjilerindeki artışın nedenleri bilinmemekle birlikte, gıda üretimi, gıda üretimi ve diyetlerimizdeki yüksek miktarda şeker nedeniyle bağırsak mikrobiyomunun değiştiği düşünülmektedir. Hamile kadınların hamilelik sırasında yaygın alerji gıdaları yemekten kaçınmaları tavsiye edilir, böylece fetüs anne karnındayken bu gıdalara maruz kalır.
Yumurta Alerjileri
Yumurta alerjileri, bağışıklık sistemi belirli yumurta proteinlerinin zararlı olduğuna inandığında ortaya çıkabilir, bu nedenle histamin salgılayarak alerjik reaksiyona neden olur. Hem yumurta akı hem de sarısı alerjiye neden olabilecek proteinler içerir. Bununla birlikte, beyazın sarısına göre alerjiye neden olma olasılığı daha yüksektir.
Belirtiler
Bazı belirtiler yumurta yedikten sonra bir dakika içinde başlarken, diğer belirtilerin ortaya çıkması bir saat veya daha uzun sürebilir. Yumurta alerjisi belirtileri şunları içerir: Dudakların, yüzün ve gözlerin şişmesi Ağızda karıncalanma Mide ağrısı veya kusma Kurdeşen
Alerjik reaksiyon şiddetliyse, aşağıdakileri içerebilecek semptomlarla anafilaksi oluşabilir:
Bebeğinize Yumurta Tanıtmak
Bebeğinize yeni yiyecekler getirmeyi stresli bir deneyim olarak bulabilirsiniz. Hangi yiyecekleri daha önce denediklerini ve 12 aylıktan önce hangi yüksek riskli yiyecekleri tanıtmanız gerektiğini hatırlamanız gerekir. Bebeğiniz için her şey yemektir, bu yüzden rahat kalmaya çalışın ve bebeğinizin yeni yiyeceklere verdiği tepkinin tadını çıkarın.
Alerjik Gıdalar Ne Zaman Tanıtılmalı?
Yıllar önce, ebeveynlere, bebekleri 12 aylık olana kadar bilinen alerji gıdalarını tanıtmamaları önerildi. Bununla birlikte, daha fazla araştırma, bu gıdaları altı aylıkken tanıtmanın, ancak dört aylıktan önce herhangi bir katı gıdaya başlamamanın daha iyi olduğunu göstermiştir. Ailesinde egzama ve besin alerjisi gibi alerjik hastalık öyküsü olan bebeklerde besin alerjisi olma riski daha yüksektir. Buna rağmen, ailesinde gıda alerjisi öyküsü olmayan çocuklarda bile bunlara sahip olabilir. Yaygın gıda alerjenlerinin listesi yer fıstığı, ağaç yemişleri, inek sütü, yumurta, buğday, soya, susam, balık ve kabuklu deniz ürünlerini içerir. Yumurta alerjisi olan bebeklerde fıstık alerjisi riski yüksektir, bu nedenle 12 aylıktan önce yer fıstığı ile tanıştırılmalıdır. Bir bebeğe ilk doğum gününden önce pürüzsüz fıstık ezmesi vermek, fıstık alerjisi geliştirme riskini azaltabilir.
Yumurtayı İlk Kez Denemek
Bebeğiniz altı ila 12 aylık olduğunda, onu az miktarda pişmiş yumurtayla tanıştırın. Pişirme işlemi sırasında kaybolan zararlı bakterileri içerebileceğinden çocuğunuza asla çiğ yumurta vermeyin. Yumurta, sebze püresi gibi daha önce tanıtılmış ve alerjik reaksiyona neden olmamış diğer yiyeceklerle birlikte servis edilebilir. ¼ çay kaşığı haşlanmış yumurtayı püreye karıştırarak başlayın. Alerjik reaksiyon belirtisi yoksa, yumurta miktarını birkaç gün içinde ½ çay kaşığı kadar artırın. Her servis ettiğinizde pişmiş yumurta miktarını kademeli olarak artırmaya devam edin.Bazı ebeveynler, bebeklerinin cildine potansiyel olarak alerjik bir yiyecek sürerek ve reaksiyonu izleyerek başlamayı sever. Ancak bu, alerjik reaksiyonun güvenilir bir göstergesi değildir. Bebeklerin cildi çok hassastır ve temasa alerjisi olmadan tepki verebilir. Egzamalı bir bebeğe yiyecek bulaştırmak, o besine alerji geliştirme riskini bile artırabilir. Çocuğunuzun besin alerjisi açısından yüksek risk altında olduğunu düşünüyorsanız, tıbbi yardıma yakın olduğunuzda mamayı verebilirsiniz. GP veya hastane gibi yardım Bebeğiniz yumurtayı tolere ederse, dengeli beslenmenin bir parçası olarak yumurtayı eklemeye devam edin. Bebeğiniz bir veya iki kez yumurta yiyip sonra durursa alerji geliştirme şansı vardır. Bebeğiniz unlu mamüllerde yumurtayı tolere ediyor ancak tek başına yumurta servis edildiğinde alerjik reaksiyon gösteriyorsa, yumurta içeren unlu mamülleri beslemeyi bırakmayın.
Yumurta Alerjisinin Teşhisi
Çocuğunuzun yumurtaya alerjisi olduğunu düşünüyorsanız, tekrar vermeyin ve doktorunuza görünün. Doktor, alerjiyi teşhis etmek için bir deri testi veya kan testi isteyebilir. Deri testi, deriye az miktarda yumurta özü sürülmesini ve deride küçük bir delinme veya çizik oluşturmayı içerir. Bölgede şişlik varsa çocuk yumurtalara karşı hassastır. Çocuğunuzun yumurta alerjisi varsa, şiddetli reaksiyon durumunda doktorunuz epinefrin oto-enjektörleri reçete edebilir. Adrenalin, boğaz şişmesini azaltarak ve hava yolunu açarak anafilaksinin etkilerini hızla tersine çevirir.
Alerjisi olan bir çocuğun ebeveynleri, yumurtanın içeriğine, ‘yumurta içerebilir’ veya ‘yumurta için de kullanılan ekipmanlarda üretilmiştir’ gibi ifadelere bakarak gıda etiketlerini dikkatli bir şekilde okumayı öğrenmelidir. Çocuğu için evde yiyecek hazırlarken, yiyeceklerin yumurta ile temas ederek bulaşmamasına özen göstermelidirler. Tüm yumurta proteini izlerini gidermek için bulaşıklar ve mutfak eşyaları bulaşık deterjanlı sıcak suda iyice yıkanmalıdır. Alerjiler hakkında daha fazla bilgi için Avustralasya Klinik İmmünoloji ve Alerji Derneği’ne (ASCIA) bakın ve doktorunuzla konuşun.
Bu içerik yapay zeka tarafından oluşturulmuştur.